LOU

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Φροντίζοντας άτομα με ψυχική ασθένεια: χρήσιμες συμβουλές

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι που επωμίζονται τη φροντίδα ενός ατόμου με ψυχική ασθένεια δυσκολεύονται εξαιρετικά στην καθημερινότητά τους. Ο σκοπός αυτού του κειμένου είναι να προσφέρει μερικές απλές συμβουλές προς τους φροντιστές, οι οποίοι συχνά απορροφημένοι στο να προσφέρουν, ξεχνάνε ότι χρειάζονται και οι ίδιοι φροντίδα.
Ξεκινώντας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο φροντιστής πρέπει να μάθει να δέχεται τον πάσχοντα από ψυχική νόσο όπως είναι στην παρούσα φάση, καθώς και να μάθει να ξεχωρίζει την ασθένεια από την υγιή πλευρά του πάσχοντα. Επιπλέον, το να φροντίζεις έναν ασθενή, δε σημαίνει ότι πρέπει να τον κάνεις και το κέντρο του κόσμου, θυσιάζοντας όλη την ενέργεια, το χρόνο και το χρήμα σε αυτόν/αυτήν. Ο φροντιστής πρέπει να θυμάται ότι εξαντλώντας τις δυνάμεις του, δε θα είναι σε θέση να προσφέρει τη φροντίδα που απαιτείται.

Χρήσιμες συμβουλές για τους φροντιστές.

  • Φροντίστε τη δική σας υγεία, σωματική και ψυχική. Διατηρώντας την υγεία σας σε καλή κατάσταση, θα είστε σε θέση να φροντίσετε το άτομο της οικογένειάς που απαιτεί τη φροντίδα σας. Μην αμελείτε να επισκέπτεστε το γιατρό σας όταν πρόκειται για ζητήματα της δικής σας υγείας.
  • Έχετε δικαίωμα σε μια ολοκληρωμένη ζωή, δηλ. προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ισορροπία και ν’ ασχολείστε με πράγματα και δραστηριότητες που σας γεμίζουν. Μην εγκαταλείπετε τα χόμπυ σας και μη νιώθετε ενοχές γι αυτό.
  • Μάθετε ότι υπάρχει ένα όριο σε αυτό που μπορείτε να κάνετε. Μην αναλαμβάνετε τα πάντα εσείς, ενθαρρύνετε το άτομο που πάσχει από ψυχική ασθένεια ν’ αναλάβει κάποιες ευθύνες. Συχνά παρατηρούνται φαινόμενα εξάρτησης από άτομα με ψυχική ασθένεια, τα οποία εναποθέτουν κάθε φροντίδα σε τρίτους ακόμη κι όταν πρόκειται για το μπάνιο ή για το φαγητό τους. Είναι σημαντικό να υπάρχει ανάθεση ρόλων και να ξεκαθαρίζετε ότι χρειάζεστε κι εσείς χρόνο για τον εαυτό σας.
  • Μάθετε τι να περιμένετε από τον εαυτό σας και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε τα όριά σας καθώς και τα όρια όλων των μελών της οικογένειάς σας. Αναρωτηθείτε αν εσείς καθώς και οι υπόλοιποι στην οικογένεια αποδέχεστε πλήρως την ψυχική ασθένεια του ατόμου που φροντίζετε όπως επίσης και τι είδους υποστήριξη μπορείτε να προσφέρετε εσείς και τι οι υπόλοιποι.
  • Βάλτε όρια στις συμπεριφορές που είναι από εσάς μη αποδεκτές, επεξηγώντας ποιες θα είναι οι συνέπειες όταν τα όρια αυτά ξεπεραστούν.
  • Ζητήστε βοήθεια από την υπόλοιπη οικογένεια, το θεράποντα ψυχίατρο, από άλλους ειδικούς ψυχικής υγείας, από ομάδες ασθενών με ψυχική ασθένεια.
  • Μείνετε πληροφορημένοι. Ρωτήστε τους ειδικούς ψυχικής υγείας για όποια απορία έχετε, αναζητήστε πληροφορίες σ’ εγχειρίδια, στο διαδίκτυο.
  • Ζητήστε χρόνο για εσάς, φροντίστε να κάνετε κάποιο διάλειμμα, να βρείτε χρόνο για να κάνετε κάτι που σας αρέσει.
  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε το καθημερινό σας πρόγραμμα όσο μπορείτε. Δε χρειάζεται ν’ αλλάξουν τα πάντα στην καθημερινότητά σας, διατηρήστε όσο μπορείτε το πρόγραμμά σας, ενθαρρύνοντας και το άτομο που πάσχει από ψυχική ασθένεια να υιοθετήσει το δικό του. Αποφύγετε να συζητάτε με όλα τα μέλη της οικογένειάς σας για την ψυχική ασθένεια, προσπαθήστε να διατηρήσετε τις ισορροπίες, μην επιτρέπετε στην ασθένεια να καταλαμβάνει κάθε σας συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου